Inklusion i dagtilbud

– en undersøgelse af inklusions og eksklusionsprocesser i børnefællesskaber

Forfattere

DOI:

https://doi.org/10.17896/UCN.cepra.n23.512

Resumé

På baggrund af et pilotprojekt med analyser af videooptagelser i et dagtilbud udvikles en model for analyse af inklusion og eksklusion.
Modellen kan anvendes som observations-, analyse- og evalueringsredskab, der undersøger læringsmiljøet og børnefællesskaberne i dagtilbud, og hvilke inklusions- og eksklusionsprocesser der kan iagttages i pædagogisk praksis. Hvad enten børnene leger alene, med andre børn eller med en voksen, er de i reglen inkluderet fysisk, men ikke altid socialt eller mentalt.
Artiklen demonstrerer, hvordan praksis kan analyseres med det formål at kvalificere og systematisere arbejdet med at inkludere alle børnene i fællesskaber. Resultater fra pilotprojektet viser blandt andet, hvordan børn har strategier for at blive en del af børnefællesskabet eller en voksenguidet leg, og hvordan et barn, der tilsyneladende går rundt alene, ikke er ekskluderet, men interagerer med det fysiske læringsmiljø.

Nøgleord: inklusion, eksklusion, inklusionsmatrice, børnefællesskaber, dagtilbud, videoanalyse

Downloads

Publiceret

25-08-2023

Citation/Eksport

Næsby, T., Gro-Nielsen, B., Skov Pedersen, B., & Ørnemose, A. (2023). Inklusion i dagtilbud: – en undersøgelse af inklusions og eksklusionsprocesser i børnefællesskaber. CEPRA-Striben, (32), 18–33. https://doi.org/10.17896/UCN.cepra.n23.512

Nummer

Sektion

Artikler