Formål i folkeskolen

Hvordan evaluerer man dem?

Forfattere

  • Carsten Bendixen ph.d., seniorkonsulent
  • Jens Christian Jacobsen Tidl. lektor i pædagogik, ved KP og centerleder ved KU

DOI:

https://doi.org/10.17896/UCN.cepra.n34.563

Resumé

Hver gang der dannes en ny regering i Danmark, vil der på et eller andet tidspunkt komme en reform af folkeskolen. Den nuværende SMV-regering og den forrige socialdemokratiske regering har været enige om to krav til en reform af folkeskolen: Relevans og udbytte. Det har manifesteret sig som ønsker om forenkling af undervisningens fagmål, et større fokus på fagenes formål samt et ønske om folkeskolens relevans i forhold til et kommende arbejdsmarked. Det betyder et politisk ønske om en kobling af undervisningens og uddannelsens formål.  En svær opgave for hvordan måler man en sådan kobling?

Vi foreslår i overensstemmelse med folkeskolens evalueringstraditioner og politikernes ønsker om folkeskolens frisættelse et gensidighedsprincip, hvor forældre og ungdomsuddannelser inddrages i en koblet evaluering af undervisningens og uddannelsen formål. Vi foreslår – i overensstemmelse med folkeskolens formative evalueringstraditioner og politikernes ønsker om folkeskolens frisættelse – et gensidighedsprincip, hvor forældre og ungdomsuddannelser inddrages i en koblet evaluering af undervisningens og uddannelsens formål.

Nøgleord: Formålsevaluering, samfundsresonans, folkeskolelov

Downloads

Publiceret

10-04-2025

Citation/Eksport

Bendixen, C., & Jacobsen, J. C. (2025). Formål i folkeskolen: Hvordan evaluerer man dem?. CEPRA-striben, (34), 4–17. https://doi.org/10.17896/UCN.cepra.n34.563