Elevens stemme i skolelivet:

Meddelelsesbogens rolle i skabelsen af en dialogisk evalueringskultur

Forfattere

  • Stine Helms Ph.d., lektor, Professionshøjskolen Absalon
  • Clara Steensen Ph.d., lektor, Professionshøjskolen Absalon

DOI:

https://doi.org/10.17896/UCN.cepra.n34.576

Resumé

I denne artikel udforskes det, hvordan intentionerne om elevinddragelse i arbejdet med dialog- og evalueringsredskabet meddelelsesbogen udfolder sig i skolens praksis. Gennem empiriske nedslag i samtaleredskaber og samtaler mellem elev, lærere og forældre analyseres det, hvilke former for dialog og inddragelse der opstår i praksis, når bestræbelser om demokratisering og inddragelse af elevens stemme interagerer med bestræbelsen om at skabe en styrket evalueringskultur. 
Med afsæt i Gert Biestas uddannelsesdomæner og Martin Bubers filosofi om jeg-du-forholdet belyser vores analyser, at skolernes samtaleværktøjer ofte er begrænsede, når det kommer til at skabe en reel dialog, hvor elevernes stemmer og perspektiver inddrages og værdsættes. Der argumenteres i forlængelse heraf for, at hvis meddelelsesbogen skal leve op til sin intention om at skabe en  dialogisk evalueringskultur, er det nødvendigt at udvikle en samtalepraksis, der ikke blot evaluerer og objektiverer eleverne, men skaber autentiske møder, hvor elevernes oplevelser af skolelivet får plads.

Nøgleord: meddelelsesbogen, elevinddragelse, dialogværktøj, evalueringskultur, skole-hjemsamarbejde 

Downloads

Publiceret

10-04-2025

Citation/Eksport

Helms, S., & Steensen, C. (2025). Elevens stemme i skolelivet:: Meddelelsesbogens rolle i skabelsen af en dialogisk evalueringskultur. CEPRA-striben, (34), 44–57. https://doi.org/10.17896/UCN.cepra.n34.576