Cepra-striben call for papers: Pædagogikkens og didaktikkens frisættelse. Deadline 15. juni

28-02-2025

I en politisk aftale fra 2024 om folkeskolens kvalitetsprogram står: ”Folkeskolen skal sættes fri, så det åbenlyst vigtigste kommer i fokus - nemlig elevernes faglige udvikling, dannelse og trivsel”. Kredsen omkring den politiske aftale er enige om, at skolen på mange måder bør afbureaukratiseres, og at der i det hele taget skal skrues ned for den centrale styring af skolen og derved af pædagogikken og didaktikken. Beslutningerne om skolen og dens virke skal med andre ord tættere på dem, det hele handler om, det vil sige eleverne, forældrene, skolens fagprofessionelle og skolebestyrelserne. Spørgsmålet er imidlertid, hvad dette reelt betyder, og hvad er det i grunden pædagogikken og didaktikken skal sættes fri fra?  

På samme vis er i forbindelse med dagtilbudsområdet bevægelser i gang i forhold til en frisættelse af dagtilbuddene og dagtilbudspædagogikken. I forbindelse med velfærdsaftalen mellem regeringen og en række kommuner, er der flere dagtilbud der vil være fritaget for en række regler og retningslinjer, og hvor det således i stedet for er op til de enkelte dagtilbud i samarbejde med børn og forældre at udvikle dagtilbuddene og dagtilbudspædagogikken.

Den indeværende politiske frisættelse af folkeskolen, dagtilbud og pædagogikken bunder til dels i nogle erkendelser af, at øget stram målstyring, accountability og central politisk styring af pædagogikken ikke nødvendigvis medfører øget pædagogisk og didaktisk kvalitet og til syvende og sidst ikke afstedkommer mere læring, mere demokratisk dannelse og mere trivsel hos børn i skoler og dagtilbud.

Spørgsmålet er imidlertid som nævnt indledningsvist, hvad det i grunden er skolerne, dagtilbuddet og pædagogikken mere præcist skal sættes fri for, samt hvilke betydninger denne gryende frisættelse har for den professionelle dømmekraft, den pædagogiske og didaktiske kvalitet, og måderne hvorpå den vurderes samt mulighederne for at fremme social lighed. 

Tidsskriftet Ceprastriben ønsker med dette call at sætte fokus på pædagogikkens, skolens og dagtilbuddets frisættelse, samt hvilke mulige betydninger dette har for pædagogikken og didaktikken, for skolen og dagtilbuddets virke, formål og aktiviteter, for forhold omkring styring, kvalitet, evaluering og dokumentation og endelig for den professionelle dømme- og handlekraft.   

 

Det kan være (men ikke udelukkende) i relation til følgende temaer:

Historiske nedslag i styring af pædagogikken og didaktikken

Styring og frisættelse og betydninger for tillid og professionel dømmekraft

Frisættelse og afbureaukratisering og konsekvenser for evaluering, kvalitet og udvikling

Frisættelse og afbureaukratisering og konsekvenser for social lighed

 

Abstracts og artikler indsendes fortrinsvis på dansk, men det er også muligt at indsende på engelsk, svensk og norsk. Se i øvrigt tidsskriftets hjemmeside for retningslinjer for forfattere: https://journals.ucn.dk/index.php/cepra/about/submissions

Abstract skal indeholde:

Overskrift

3-5 emneord

Problemstilling, forskningsspørgsmål, teser, metodiske overvejelser, fund og konklusioner

Information (navn & mailadresse) på forfatter(e) og tydelig angivelse af kontaktperson (navn + mailadresse)

Max 250 ord

 

Deadline for indsendelse af artikel: 15. juni 2025

Henvendelser vedrørende dette call kan rettes til redaktionen:

Trine Lolk Haslam, tlh@ucn.dk