Kompetenceudvikling i fysisk aktivitet i specialskoleregi

Et systematisk litteraturstudie omhandlende effekten af kompetenceudvikling blandt pædagogisk personale indenfor fysisk aktivitet, målrettet børn med udviklingshandicap.

Forfattere

  • Daniel Ramskov UCN, fysioterapeutuddannelsen
  • Anette Bentholm UCN, forskningscenteret for in- og eksklusion i pædagogisk praksis, pædagoguddannelsen
  • Lotte Stausgaard Skrubbeltrang UCN, forskningscenteret for in- og eksklusion i pædagogisk praksis, pædagoguddannelsen

DOI:

https://doi.org/10.17896/UCN.perspektiv.n15.566

Resumé

Ifølge Social- og Boligstyrelsen har børn med et udviklingshandicap en øget risiko for sygdomme, der relaterer sig til en inaktiv livsstil. En nordjysk kommune har i samarbejde med Steno Diabetes Center Nordjylland igangsat et toårigt projekt med det formål at kompetenceudvikle det pædagogiske personale indenfor fysisk aktivitet. Vi, UCN’s forskningscenter for in- og eksklusion i pædagogisk praksis og fysioterapeutuddannelsen, har til opgave at gennemføre et følgeforskningsprojekt, hvor vi afdækker implementeringen af kompetenceudviklingen. Formålet med dette systematiske litteraturstudie var at undersøge effekten af videreuddannelse blandt pædagogisk personale på kompetencer målrettet mod inddragelse af børn med udviklingshandicap i fysisk aktivitet i skoletiden. Litteratursøgningen blev gennemført i databaserne ERIC, PubMed, SPORTDiscus og PsycInfo. Det eksisterende vidensgrundlag  omhandlende effekten af videreuddannelse blandt pædagogisk personale på kompetencer målrettet mod inddragelse af børn med udviklingshandicap i fysisk aktivitet i skoletiden er præget af lav metodisk kvalitet, udtalt heterogenitet og tvivlsom relevans af ændringer på kompetenceniveau hos det pædagogiske personale.

Downloads

Publiceret

19-09-2024

Citation/Eksport

Ramskov, D., Bentholm, A., & Stausgaard Skrubbeltrang, L. (2024). Kompetenceudvikling i fysisk aktivitet i specialskoleregi: Et systematisk litteraturstudie omhandlende effekten af kompetenceudvikling blandt pædagogisk personale indenfor fysisk aktivitet, målrettet børn med udviklingshandicap. UCN Perspektiv, (15), 16–26. https://doi.org/10.17896/UCN.perspektiv.n15.566