Opfølgningssamtaler, der skaber videreuddannelse med organisatorisk værdi

Virkningsevalueringer med formativt sigte foretaget med faglærte på de tekniske og produktionsrettede akademiuddannelser sikrer transfer og skaber dermed organisatorisk værdi i praksis.

  • Cecilie Elisabeth Kalhøj Kobbelgaard UCN act2learn
  • Sabine Pedersen

Resumé

I efter- og videreuddannelsessektoren er det et privilegie, at målgruppen har en høj grad af praksiserfaring, er motiveret og har en direkte adgang til praksis mellem uddannelsesdagene. Selvom det gør sig gældende og fremhæves som væsentlige betingelser for transfer af viden fra uddannelse til praksis i transferteorien og læringsteorien generelt, betyder det ikke nødvendigvis, at virksomhederne får det optimale udbytte af kompetenceløftet.

Gennem socialfondsprojektet ”Værdiskabelse via Videreuddannelse” arbejder vi med, hvordan videreuddannelse på de tekniske og produktionsrettede akademiuddannelser skaber værdi i små og mellemstore virksomheder. Succeskriteriet er at skabe reel værdi på organisatorisk niveau i den enkelte virksomhed via løbende opfølgningssamtaler mellem underviser, deltager og leder, så de nyerhvervede kompetencer ikke kun manifesteres i form af eksamensbeviser, men ledes fra undervisningslokale til værdiskabelse i virksomheden. Dette gøres via virkningsanalyser, som er designet metodisk med afsæt i forandringsteori og evalueringsteori, herunder virkningsevaluering og programteori.


I artiklen vil vi præsentere vores tilgang og undersøge, hvordan vi i virkningsanalyserne arbejder med at understøtte transfer og dermed skabe organisatorisk værdi i praksis.

 

Publiceret
2020-10-26
Citation/Eksport
Kobbelgaard, C. E., & Pedersen, S. (2020). Opfølgningssamtaler, der skaber videreuddannelse med organisatorisk værdi. UCN Perspektiv, (7), 41-50. https://doi.org/10.17896/UCN.perspektiv.n7.412