Adfærdsøkonomi - hvorfor vi træffer irrationelle privatøkonomiske beslutninger

Forfattere

  • Jannie Munch UCN, finansuddannelserne

DOI:

https://doi.org/10.17896/UCN.perspektiv.n2.257

Resumé

Denne artikel redegør for de typiske adfærdsfejl, som stammer fra hjernens kognitive begrænsninger. Adfærdsfejlene gør, at mennesker ikke træffer rationelle beslutninger, som man ville forvente indenfor den klassiske økonomi, men derimod træffer forudsigeligt irrationelle beslutninger, som man observerer indenfor adfærdsøkonomien.

 

Afærdsfejlene som behandles i denne artikel er for det første brugen af automatisk henholdsvis bevidst tænkning. Dernæst belyses hjernens begrænsede evne til være opmærksom på mange ting på én gang, som gør at hjernen bliver overbelastet af informationer og valgmuligheder. Efterfølgende behandles hjernens brug af mental regnskabsføring og anchoring for at lette beslutningstagen. Senere belyses vores hjernes sårbarhed overfor framing og priming, som ubevidst påvirker vores beslutninger. Til sidst i artiklen beskrives menneskets tendens til at være urealistisk optimistiske, hvilket betyder at vi undervurderer risikoen for negative hændelser.

Downloads

Publiceret

05-12-2017

Citation/Eksport

Munch, J. (2017). Adfærdsøkonomi - hvorfor vi træffer irrationelle privatøkonomiske beslutninger. UCN Perspektiv, (2). https://doi.org/10.17896/UCN.perspektiv.n2.257

Nummer

Sektion

Artikler