Revisorerklæringers betydning for kreditvurdering

Forfattere

  • Henning Gerner Mikkelsen UCN, finansuddannelserne
  • Anne Mette Voldbjerg UCN, finansuddannelserne

DOI:

https://doi.org/10.17896/UCN.perspektiv.n2.255

Nøgleord:

Revisorerklæringer, Udvidet gennemgang, Kreditgivning til mindre virksomheder i Nordjylland

Resumé

I december 2012 vedtog Folketinget en lovændring om forenkling af revisionspligten for at lette de administrative byrder for mindre virksomheder. I stedet for revision kunne virksomheder fremover vælge at få deres regnskab gennemgået efter erklæringsstandarden, ”udvidet gennemgang”.

UCN’s Finansteam har i perioden 2014-16 undersøgt, om lettelsen kunne medføre ringere kreditvilkår (højere finansieringsomkostninger /krav om sikkerhedsstillelse) for de nordjyske virksomheder, og om den stipulerede besparelse (Erhvervsstyrelsen, 2013) i de administrative byrder kunne verificeres.

Konklusionerne er summarisk:

  • Ændringen har ikke haft nogen signifikant betydning for pengeinstitutternes kreditgivning eller forringet virksomhedernes kreditvilkår
  • Revisionsvirksomhederne har i perioden generelt nedgraderet sikkerheden i deres erklæringer, på grund af dels skærpet konkurrence i branchen, dels det ansvar og de krav til kvalitetsstyringen, der påhviler dem ved erklæringer med sikkerhed.
  • Nordjyske virksomheder har i høj grad taget udvidet gennemgang til sig, men kendskabsniveauet er fortsat lavt, især i Engros- og Detailhandel. 
  • Hver anden virksomhed har sparet 5-10.000 kr. årligt.

Downloads

Publiceret

05-12-2017

Citation/Eksport

Mikkelsen, H. G., & Voldbjerg, A. M. (2017). Revisorerklæringers betydning for kreditvurdering. UCN Perspektiv, (2). https://doi.org/10.17896/UCN.perspektiv.n2.255

Nummer

Sektion

Artikler