Indretning og organisering til leg og læring i et inklusionsperspektiv: inkluderende fællesskaber og relationel praksis - Næsby, Torben; Sperling, Lena Lindbjerg (UCN Perspektiv, 2025)
Med afsæt i teori om børns leg undersøges, hvordan og hvorvidt dagtilbuddets indendørs indretning og organisering til leg og læring hænger sammen med børns muligheder for leg og fysisk, social og mental inklusion. Mulighederne for, at børn selv kan vælge, hvad, hvem og med hvad de vil lege, afhænger ifølge kvalitetsforskningen bl.a. af et varieret og mangfoldigt udvalg af legetøj og materialer. Det empiriske materiale består af data fra 124 observationer af læringsmiljøkvalitet foretaget med Early Childhood Environment Rating Scale, version 3 (ECERS-3), i fire kommuner. De statistiske analyser viser en stærk sammenhæng mellem kvaliteten af fri leg og den gennemsnitlige kvalitet af underskalaen Plads og indretning. De dagtilbud, der scorer højere i kvaliteten af fri leg, scorer i gennemsnit 1 point højere i Plads og indretning. Der er også en stærk sammenhæng mellem disse punkter og underskalaen Organisationsstruktur. Det diskuteres, hvad disse sammenhænge betyder for børns muligheder for leg og inklusion.