Fælles om elevfravær: en analyse af forældres perspektiver på årsagerne til deres børns langvarige, bekymrende skolefravær og deres samarbejde med skolen - Larsen, Anne Sofie Trangeled; Damsgaard, Majbrit Mohr; Østergaard, Jens Sand (UCN Perspektiv, 2025)
Med udgangspunkt i semistrukturerede interview med forældre til børn i længerevarende, bekymrende skolefravær præsenterer denne artikel et forældreperspektiv på årsagerne til børn og unges skolefravær, oplevelser med skole-hjem-samarbejde og rådgivningsmøder om deres barns skolefravær. Projektet arbejder ud fra et systemfunktionalistisk perspektiv på fraværsproblematikker og præsenterer interview med seks forskellige forældre til børn og unge i langvarigt, bekymrende skolefravær. I artiklen analyserer vi disse interview ud fra en tematisk forløbsanalyse af forældrenes oplevelser af deres barns skolefraværsforløb: Fra de første tegn på mistrivsel viser sig, til barnet udvikler langvarigt, bekymrende skolefravær, til beskrivelsen af skole-hjem-samarbejdet og rådgivende samtaler med det offentlige. I artiklen fremlægger vi gennemgående temaer fra forældrenes beskrivelser af deres barns periode med skolefravær, hvad de ser som årsagerne til deres barns vanskeligheder, og hvordan det viser sig, samt deres oplevelser af ofte manglende medinddragelse i møderne om støtten til deres barn.