30 år efter Salamancaerklæringen: hvor står skolens inklusionsbestræbelser? - Engsig, Thomas Thyrring (UCN Perspektiv, 2025)
For tre årtier siden forpligtede Danmark sig sammen med en lang række andre nationer på at skabe rammerne for en skole, der er inkluderende i sit grundlæggende væsen og virker på en sådan måde, at marginalisering af elever, der møder skolen og skolens fagprofessionelle med særlige forudsætninger for at deltage i skolens almene fællesskaber, reduceres. Denne artikel tager livtag med det noget ambitiøse ærinde at diskutere, hvor skolens inklusionsbestræbelser i grunden står disse 30 år efter Salamancaerklæringen. På baggrund af henholdsvis international inklusionsforskning og kvantitative analyser af data fra 156 nordjyske skoler og knap 5.200 respondenter peges der i artiklen på en række mulige forståelser på makro-, meso- og mikroniveau, der kan lede os i retningen af mulige svar på spørgsmålet om, hvor skolens inklusionsbestræbelser i grunden står.