Dansk oversættelse og validering af Excercise Benefits/Barriers Scale - Livbjerg, Anna Emilie; Langergaard Larsen, Anna; Sall Christensen, Malene Cecilie; Hoffmann Engtorp, Nanna; Severinsen, Puk; Ringby, Betina (UCN Perspektiv, 2023)
Baggrund: Fysisk inaktivitet er identificeret som en central risikofaktor for global sundhed. Det har dog vist sig vanskeligt at ændre individers fysiske aktivitetsniveau, da det kræver et skift i adfærd, hvilket ifølge Penders Health Promotion Model bl.a. nødvendiggør viden om individers opfattelse af fordele og barrierer ved fysisk aktivitet. For at kunne understøtte sundhedsprofessionelle i at identificere individers opfattelse af fordele og barrierer ved fysisk aktivitet blev spørgeskemaet Exercise Benefits/Barriers Scale (EBBS) udviklet i USA. Formål: Dette studie har til formål at oversætte og validere EBBS til en dansk kontekst. Metode: I studiet er fremgangsmåden af Beaton et al. (2007) fulgt, og den bestod af 10 processer: preparation, forward translation, reconciliation, back translation, back translation review, harmonization, cognitive debriefing, review of cognitive debriefing results and finalization, proofreading og final report. Konklusion: EBBS er nu tilgængelig på dansk. EBBS kan anvendes i klinisk praksis til at indsamle viden om patienter og borgeres opfattelse af fordele og barrierer ved fysisk aktivitet.