Fremstillingen af samarbejde i byggeriet: - en problematiseringsanalyse - Klitgaard, Anne; Gottlieb, Stefan Christoffer (UCN Perspektiv, 2021)
Baggrund: Samarbejde og bedre styring af processer anses som løsningen til den lave produktivitetsstigning i byggebranchen. Men forskning antyder, at en stram styring af processer kan hindre ændringer af selve processerne, hvilket er en forudsætning for problemløsning mod produktivitetsstigning. Formål: Samarbejdet er i mange projekter styret af forskrifterne i ”Almindelige betingelser for bygge- og anlægsvirksomheder” (AB), hvorfor forståelsen af samarbejde i forskriften undersøges og relateres til, hvorvidt denne forståelse kan fremme produktivitet i branchen. Metode: Igennem en problematiseringsanalyse skabes en forståelse for, hvilket syn på samarbejde der fremføres i den seneste revision af AB-forskriften, herunder hvilke tiltag der iværksættes for at styre aktørernes adfærd. Resultater: Problemet, som er repræsenteret i betingelserne, er et problem angående et højt konfliktniveau. Problemet antages at kunne løses ved at styre de deltagende aktører vha. en række tiltag. Tiltagene skal sikre, at konflikter undgås. Løsningsforslaget i forskriften er svært for de deltagende aktører at anfægte. Diskussion: Vi adresserer det iboende dilemma i bestemmelserne, hvor de udførende aktører ikke kan stille spørgsmål til den proces, som skal forbedre deres produktivitet, selvom deres spørgsmål måske kunne øge produktiviteten. Konklusion: Fremstillingen af den nuværende forståelse af samarbejde på byggepladsen i det juridiske dokument kan muligvis medvirke til at undgå produktivitetstab i forbindelse med destruktive og ressourcekrævende konflikter, men det er usikkert, om denne forståelse for samarbejde medfører produktivitetsstigning.