Når borgerne bliver aktører: Samskabelse i det sociale arbejde - Iversen, Ann-Merete; Stubben, Thomas Waring (UCN Perspektiv, 2018)
Opsøgende socialt arbejde kan antage mange former. Selve betegnelsen indikerer at ”socialarbejderen” opsøger borgeren med henblik på at udføre et stykke socialt arbejde. I samskabelse ændres denne klassiske relation. Her samles et antal aktører om at udvikle nye løsninger på et problem, de alle har en aktie i. Det være sig borgeren, den fagprofessionelle, pårørende, naboen eller den lokale erhvervsdrivende for blot at nævne nogen. De første erfaringer med samskabelse viser imidlertid at selve processen ”at samskabe” ikke er problemfri. Der kan være langt fra ideal og gode intentioner til at etablere en ligeværdig dialog blandt aktører. Artiklen her giver et bud på en ontologisk og metodisk tilgang til samskabelse, hvor det at etablere en ligeværdig skabende proces er i centrum.