Revisorerklæringers betydning for kreditvurdering - Mikkelsen, Henning Gerner; Voldbjerg, Anne Mette (UCN Perspektiv, 2017)
I december 2012 vedtog Folketinget en lovændring om forenkling af revisionspligten for at lette de administrative byrder for mindre virksomheder. I stedet for revision kunne virksomheder fremover vælge at få deres regnskab gennemgået efter erklæringsstandarden, ”udvidet gennemgang”. UCN’s Finansteam har i perioden 2014-16 undersøgt, om lettelsen kunne medføre ringere kreditvilkår (højere finansieringsomkostninger /krav om sikkerhedsstillelse) for de nordjyske virksomheder, og om den stipulerede besparelse (Erhvervsstyrelsen, 2013) i de administrative byrder kunne verificeres. Konklusionerne er summarisk: Ændringen har ikke haft nogen signifikant betydning for pengeinstitutternes kreditgivning eller forringet virksomhedernes kreditvilkår Revisionsvirksomhederne har i perioden generelt nedgraderet sikkerheden i deres erklæringer, på grund af dels skærpet konkurrence i branchen, dels det ansvar og de krav til kvalitetsstyringen, der påhviler dem ved erklæringer med sikkerhed. Nordjyske virksomheder har i høj grad taget udvidet gennemgang til sig, men kendskabsniveauet er fortsat lavt, især i Engros- og Detailhandel. Hver anden virksomhed har sparet 5-10.000 kr. årligt.