Inklusion i danskundervisningen: potentialer for faglig inklusion i skolens danskundervisning, empiriske nedslag i litteraturundervisning i 6. kl. - Oksbjerg, Marianne (UCN Perspektiv, 2025)
Flere undersøgelser peger på, at ikke alle elever i skolen trives fagligt, hvilket kan have forskellige årsager. I denne artikel undersøges elevers faglige inklusion i grundskolens danskundervisning. Selvom inklusion i praksis består af flere dimensioner, fokuseres i artiklen på faglig inklusion. Analyser af undervisning og interview med en enkelt udvalgt elev peger på, at eleven mangler faglige deltagelsesmuligheder og derfor kun delvist er inkluderet i undervisningsfællesskabet. Analyserne peger desuden på, at yderligere studier af, hvordan elevens skoleliv udfolder sig på andre områder end den undervisningsmæssige, sandsynligvis ville kunne tilføje dybere og mere nuancerede forståelser af elevens faglige inklusion. Formålet med artiklen er at skabe ny viden om og øget opmærksomhed på faglig inklusion i skolen til gavn for alle elever. Hensigten er desuden at opfordre til fagdidaktisk refleksion vedrørende inklusion i alle skolens fag.