Når åbne spørgsmål åbner klasserummet - Madsen, Henrik; Kristensen, Lisa Rygaard Frost; Bundgaard, Stine Bylin (UCN Perspektiv, 2025)
Denne artikel tager afsæt i et pilotprojekt om dialogisk filosofiundervisning i skolen, hvormed det primære formål har været 1) at understøtte en inkluderende dialog i klasserummet med særligt fokus på at styrke de dialogiske deltagelsesmuligheder for alle og 2) at undersøge elevernes dialogiske bidrag. Artiklens første del præsenterer, hvordan filosofisk dialog og æstetisk formsprog potentielt kan understøtte flerstemmighed og deltagelsesmuligheder i klasserummet. Herunder er der fokus på, hvordan man kan åbne, udvide og uddybe det dialogiske rum og styrke alle elevers adgang til dialogen, blandt andet ved at arbejde med åbne spørgsmål og tilbyde muligheden for at udtrykke sig æstetisk. I artiklens anden del gives der er et praksisnært blik på tre fremtrædende dialogtyper fra klasserummet – den kumulative, disputerende og eksplorative. I projektet har vi didaktisk tilstræbt undervisning båret af eksplorative dialoger, da dette greb kan styrke deltagelsesmulighederne. Dog viser den eksplorative dialogtype sig at være den vanskeligste for eleverne at håndtere – særligt i gruppearbejde, hvor læreren ikke er til stede.