Fysisk aktivitet som forebyggelse og behandling: En rammesættende artikel målrettet sundhedsuddannelser og sundhedsfaglig praksis - Lücke Dissing, Anne-Mette; Refsgaard Bech, Signe; Riis, Allan (UCN Perspektiv, 2023)
Denne rammesættende artikel tager udgangspunkt i de positive effekter, som fysisk aktivitet kan have på forskellige kropssystemer, og hvordan disse effekter kan være med til at forebygge udvikling af livsstilssygdomme som type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL). Artiklen beskriver også, hvordan fysisk aktivitet har en positiv indvirkning på smerteoplevelser relateret til muskler og led samt psykiske lidelser. Forskning har vist, at regelmæssig fysisk aktivitet kan skabe positive tilpasninger til at modvirke forværring samt indgå i behandling af livsstilssygdomme og muskelskeletsmerter (Pedersen & Saltin, 2015; Senarath et al., 2022). Fysisk aktivitet kan også modvirke udviklingen af visse sygdomme forbundet med overvægt uagtet et medfølgende vægttab samt være med til at forebygge og behandle psykiske lidelser som angst og depression. Formålet med artiklen er rammesættende for begreberne fysisk aktivitet og træning, med den hensigt at give indsigt i begreberne og understøtte forståelsen af de øvrige artikler i dette temanummer.