Formål i folkeskolen: Hvordan evaluerer man dem? - Bendixen, Carsten; Jacobsen, Jens Christian (CEPRA-striben, 2025)
Hver gang der dannes en ny regering i Danmark, vil der på et eller andet tidspunkt komme en reform af folkeskolen. Den nuværende SMV-regering og den forrige socialdemokratiske regering har været enige om to krav til en reform af folkeskolen: Relevans og udbytte. Det har manifesteret sig som ønsker om forenkling af undervisningens fagmål, et større fokus på fagenes formål samt et ønske om folkeskolens relevans i forhold til et kommende arbejdsmarked. Det betyder et politisk ønske om en kobling af undervisningens og uddannelsens formål. En svær opgave for hvordan måler man en sådan kobling? Vi foreslår i overensstemmelse med folkeskolens evalueringstraditioner og politikernes ønsker om folkeskolens frisættelse et gensidighedsprincip, hvor forældre og ungdomsuddannelser inddrages i en koblet evaluering af undervisningens og uddannelsen formål. Vi foreslår – i overensstemmelse med folkeskolens formative evalueringstraditioner og politikernes ønsker om folkeskolens frisættelse – et gensidighedsprincip, hvor forældre og ungdomsuddannelser inddrages i en koblet evaluering af undervisningens og uddannelsens formål. Nøgleord: Formålsevaluering, samfundsresonans, folkeskolelov