Hjørring-modellen – Demokratisk inddragelse af lærerne i Kvalitetsrapportens evaluering af skolernes pædagogiske processer - Jespersen, Claus; Brunø, Morten (CEPRA-striben, 2012)
På Undervisningsområdet i Hjørring Kommune arbejdes der med at forene et lokalpolitisk ønske om udvikling af skolernes evalueringskultur med et forvaltningsmæssigt ønske om at gøre den årlige kvalitetsrapport for skolevæsenet mere anvendelig for læserne på alle niveauer i skolevæsenet. Kommunen er derfor i færd med at udvikle en ny evalueringsmodel, hvor lærerne inddrages i udviklings- og evalueringsprocessen. Formålet er, at Kvalitetsrapporten skal understøtte refleksion, læring og udvikling, således at der sikres en højere grad af ejerskab hos skolerne for såvel evalueringsprocessen som for selve produktet. Samtidigt arbejdes der som noget nyt med vidensbaserede kriterier, hvilket er med til at kvalificere evalueringen. I artiklen redegøres for den evalueringsmetode Hjørring Kommune søger at imødegå Kvalitetsrapportens udfordringer med, samt hvilke perspektiver denne metode åbner for. Artiklen er blevet til på baggrund af et praktikforløb i efteråret 2011 på Undervisningsområdet i Hjørring Kommune, hvor forfatterne sammen stod for udarbejdelsen af Kvalitetsrapporten 2011 for Hjørring Skolevæsen.