Indflydelse og deltagelse gennem virkningsevalueringer: et supplement til Bologna-processens konstitutive virkninger for de videregående uddannelser - Jacobsen, Jens Christian; Bendixen, Carsten (CEPRA-striben, 2022)
De videregående uddannelsers konstitution er overstatslig på regeringsniveau og primært legalistisk. Tidligere bestemte nationalstatlige politikker udformningen af deres videregående uddannelsessystemer og institutioner, men siden Bologna-processen blev påbegyndt i 1999, har der udviklet sig et overnationalt lag af regeringsførelse, som har fået stadig større betydning for samordning og standardisering af uddannelserne. I 2005 blev der mellem staterne aftalt opfølgende kvalitetssikringsprocedurer, herunder akkrediteringer, der skulle sikre formålet med samordningen – nemlig markedstilpasning gennem sammenlignelighed af uddannelserne. Det vigtigste var at sikre, at denne retning i de enkelte staters Bologna-proces blev fastholdt. Ikke hvorvidt og i hvilket omfang studerende og lærere blev inddraget i denne proces. Vi belyser, hvordan virkningsevalueringer kan inddrage uddannelsernes aktører og bygge bro mellem markedstilpasning og civilsamfundets værdier som fx deltagelse. Effekten af virkningsevalueringer ser vi som postkonstitutive og legitimerende i forhold til deltagerne. Nøgleord: Soverstatlig styring, institutionsakkreditering, markedsgørelse, postkonstiution, virkningsevalueringer, inddragelse, civilsamfund.