At blive en dygtig elev: Social identitet i skolens klassefællesskaber - Lundqvist, Ulla (CEPRA-striben, 2022)
At blive en dygtig elev handler ikke kun om faglig præstation. Det er også en social identitet, som skabes kontekstuelt mellem lærere og elever. Disse sociale processer kan være problematiske, og de er vanskelige at få øje på for læreren, der er bundet af undervisningens handletvang. Denne artikel undersøger, hvordan en elevs sociale identitet kan ændre sig fra ”dygtig” til ”lærerens favorit”. Analysen viser, hvordan en dreng gennemgår sådan en identifikationsproces i løbet af folkeskolens mellemtrin, og hvordan processen får utilsigtede negative konsekvenser. Artiklen er et bidrag til debatten om, hvilke sociale processer der kan nedbryde eller understøtte konstruktive klassefællesskaber. Nøgleord: etnografi, identitet, dygtig, pædagogisk samtale, klassefællesskab